Zaštita trudnica na tržištu rada

Слика

Često se među diskriminisanim zaposlenima nalaze i trudnice. Iako ne dobiju otkaz kada poslodavcu saopšte da su trudne, nakon porodiljskog odsustva ih na poslu sačeka takva tortura da one budu same primorane da daju otkaz.

Prema članu 89 Zakona o radu, koji se odnosi na zaštitu materinstva: Zaposlena žena za vreme trudnoće ne može da radi na poslovima koji su, po nalazu nadležnog zdravstvenog organa, štetni za njeno zdravlje i zdravlje deteta, a naročito na poslovima koji zahtevaju podizanje tereta ili na kojima postoji štetno zračenje ili izloženost ekstremnim temperaturama i vibracijama.

Prema Zakonu o radu, u slučaju da je zaposlena trudna, poslodavac mora delati isključivo u dogovoru sa istom. „Poslodavac može da izvrši preraspodelu radnog vremena zaposlenoj ženi za vreme trudnoće i zaposlenom roditelju sa detetom mlađim od tri godine života ili detetom sa težim stepenom psihofizičke ometenosti – samo uz pisanu saglasnost zaposlenog.”

U mreži „Žene protiv nasilja” kažu da je u fokusu njihovog rada podrška ženama koje preživljavaju nasilje u partnerskom ili porodičnom odnosu. „Nismo do sada imale slučaj da nam se obratila žena u trudnoći koja je diskriminisana na radnom mestu ili je na nju vršen pritisak, ali sve žene koje nam se obrate, a trpe mobing upućujemo na SOS telefon za diskriminaciju na radnom mestu, gde mogu dobiti podršku od osoba koje su specijalizovano obučene za podršku ženama koje se suočavaju sa ovim problemom”, kažu Aleksandra i Vedrana iz mreže „Žene protiv nasilja”.

Слика

Zakon o radu takođe štiti i samohrane roditelje. „Jedan od roditelja sa detetom do tri godine života može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost. Samohrani roditelj koji ima dete do sedam godina života ili dete koje je težak invalid može da radi prekovremeno, odnosno noću, samo uz svoju pisanu saglasnost.”

Mreža „Žene protiv nasilja” sarađuje i sa Poverenicom za zaštitu ravnopravnosti. „Mreža ‘Žene protiv nasilja’ četri puta se obratila Poverenici za zaštitu ravnopravnosti povodom diskriminacije u forumularima za zaposlenje objavljenim na internet stranicama firmi i kompanija. U tim formularima se pojedina pitanja odnose na osetljive podatke i lična svojstva – npr. navedite bračno stanje i porodični status, broj dece, a koja nisu direktno povezana za profesionalne kompetencije za obavljanje posla, to jest mogu dovesti do diskriminacije žena koje planiraju porodicu. Našom inicijativom, a na zahtev Poverenice sporna pitanja izbačena su iz pomenutih upitnika”, dodaju Aleksandra i Vedrana, članice mreže „Žene protiv nasilja”.

 

                                                                                                          Nemanja Rašić

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s