Igre bez granica

Silhouette, group of happy children playing on meadow, sunset, s

Igraonice za decu pružaju zaposlenim roditeljima mogućnost da bez brige odlaze na posao. Ove igraonice pružaju različite programe boravka, u različitim periodima, sa raznovrsnim programom zabave za decu.

Ne postoje preterani propisi koji važe u igraonici. „Ne postoje određeni propisi koji bi uticali na to da li neko želi da radi u dečijoj igraonici. Glavni i osnovni, nazovimo uslovi za rad, su velika ljubav prema deci, strpljenje i pre svega kreativnost i vedar pokretački duh u svakom trenutku. To su jedini kriterijumi za rad sa decom, jer je, pored njihove bezbednosti, najvažnije to da im taj period dok su sa nama bude ispunjen i lepo organizovan kroz igru”, objašnjava Sanja Milenković, zaposlena u jednoj zemunskoj igraonici.

Kada je u pitanju bezbednost dece, to je beskompromisna stvar. „Što se bezbednosti dece tiče, ona je, kao što sam spomenula, na prvom mestu. U skoro svim igraonicama postoji jasno istaknut pravilnik na kome piše upozorenje za roditelje da deca ispod tri godine ne mogu ulaziti i koristiti lavirint namenjen deci iznad tog uzrasta. Za taj mlađi uzrast postoji poseban deo koji se zobe ‘baby kutak’ i koji je više nego bezbedan. Takođe je bitno to da u svakom trenutku postoji odlična pokrivenost igraonice od strane zaposlenih – devojka u lavirintu, devojka u baby kutku, devojka na trambulini i dečko u fudbalskom terenu, pa se do sada nezgode nisu dešavale”, objašnjava Sanja. Ona dodaje: „Važna je stvar i dobro urađen lavirint, bez oštrih ivica, bez metalnih delova, kao i spretnost zaposlenog osoblja da u svakom trenutku prati decu, posebno kada su rođendani u pitanju, pa broj dece zna da pređe i pedeset.”

Kada je u pitanju medicinska pomoć, lekari u igraonicama nisu praksa. „Dežurni lekar, koliko sam ja informisana, ne postoji ni u jednoj igraonici. Tu je, naravno, komplet prve pomoći koju svako od zaposlenih zna da upotrebi, ali ponavljam bezbednost je stvarno na odličnom nivou pa se sem malih ogrebotina ništa loše nije dešavalo”, kaže Sanja.

igraonice 1

Vrata su za rodtelje uvek otvorena, kada treba da se porazgovara o ponašanju dece, ali i kada roditelji žele da saznaju neke dodatne informacije. „Na kraju ili u toku akivnosti dece na rođendanu, dešavalo se da roditelj dođe i pita kako se njegovo dete ponašalo, mada je to nezahvalna situacija kada ponašanje deteta nije bilo na mestu, pa treba naći lep način, tj. roditelju objasniti kako je dete ‘pravi mali vragolan’. U takvim situacijama uvek gledam da se našalim sa roditeljem pa sve to lepo prođe. Takođe, mi nije strano ni da sama uputim kompliment roditelju određenog deteta. Naravno da se prijatno iznenade. Nažalost, postoje i situacije kada je dete izuzetno nevaspitano i drsko, da ne sluša predloge nikoga od zaposlenih, a da roditelj sve to posmatra i ne reaguje. Jednom su se čak dva dečaka i potukla – deca uzrasta, čini mi se, šest godina – ni jedan od roditelja nije na to obratio pažnju. Naravno, sve su to dečije svađe, ali iz godine u godinu, ukoliko se ne sprečavaju, neće biti tako bezazlene”, objašnjava Sanja.

Program za decu je organizovan, te deca nisu prepuštena sama sebi. „Što se programa za decu tiče, on je na zavidnom nivou. Svaki rođendan je organizovan i namenjen deci određenog uzrasta. Organizujemo im razne takmičarske igre po ekipama, na primer karaoke obračun, igre bez granica, zatim odbojka, fudbal i još mnogo toga. Tu su i igre za razmišljanje i podsticanje dečije kreativnosti, kao što su igre memorije, zatim igra pantomime, igra pogađanja zadate ličnosti, a tu je i starijem uzrastu najzanimljivija igra pogađanja pitalica i mozgalica. Za nešto mlađi uzrast obično su to muzičke stolice, limbo dens, itd.. Sve u svemu, bitna je organizacija, ali i kreativnost i pokretački duh svih zaposlenih koji se tom decom bave”, zaključuje Sanja.

Nemanja Rašić

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s