JEDINSTVENA CENA VRTIĆA ILI PLAĆANJE U SKLADU SA ZARADOM RODITELJA?

vrtic2

Na teritoriji grada Beograda radi 389 vrtića, u koje je tekuće godine upisano 56 016 dece po svim oblicima rada. Koliko će roditelji u Beogradu izdvojiti novca za vrtić, zavisi od mesečnih primanjima koje ostvaruju, kao i drugih statusa. Ovakvo uređenje često dovodi do toga da ko je u mogućnosti da svoja primanja prikaže kao minimalna, plaća manju cenu vrtića, a onaj ko to ne može, plaća više. Prednost pri upisu imaju deca čiji roditelji su zaposleni, a ovakva praksa predstavlja problem za ljude koji nisu prijavljeni i rade „na crno”. S obzirom na to da samohrani roditelji u Beogradu plaćaju upola manju cenu obdaništa, nije retka pojava da se bračni parovi sporazumno razvode kako bi malo uštedeli.

„Vlasnici firmi koje dobro posluju mogu sami sebe da prijave na minimalac, pa plaćaju obdanište 2000-3000 dinara. Onda vidite roditelja koji izađe iz najnovijeg mercedesa izvede dete, a plaća nižu cenu”, kaže Radojičić Radomir, čije dete pohađa jedan od beogradskih vrtića. On objašnjava da je visina plate privatna stvar i da ne bi trebalo zamerati nekome što sam sebi umanjuje primanja. Takvo prikazivanje umanjenih primanja znači da će i penzija biti manja kad za to dođe vreme. Sa druge strane, ipak, nije u redu da neko drugi plaća punu cenu vrtića.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu objašnjavaju da utvrđena cena usluga u vrtićima u Beogradu iznosi 13 332,00 dinara mesečno, ali se cena za roditelje kreće u rasponu od 594,61 do 9705,70 dinara, a pojedini roditelji su i potpuno oslobođeni plaćanja vrtića (za treće i svako naredno dete u porodici, dete korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć, dete ratnog vojnog invalida i civilnog invalida rata I do IV grupe, dete sa smetnjama u razvoju, dete bez roditeljskog staranja, dete izbeglica i privremeno raseljenih lica čiji roditelji nisu u radnom odnosu i dete koje boravi u sigurnoj kući).

vrtic1

Prema važećem Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, tročlana porodica (npr. dva roditelja i dete) čija mesečna primanja prelaze 60 000 dinara (npr. 61 000) izdvaja 9705 dinara mesečno za obdanište. „Ukoliko država smatra da vi možete da živite sa pedeset hiljada i da povćavate natalitet, od toga nema ništa. Moj predlog je fiksna cena za sve, uz izuzetak socijalno ugroženih koji bi plaćali manje. U tom slučaju nema podele, ko je ‘privatnik’, ko nije, neka vrtić bude 5-6 hiljada, u krajnjem slučaju i više, ali da bar imam osećaj da svi imamo isti trošak. Sada plaćam pun iznos. Zbog čega? Zato što moja i ženina plata u zbiru prelazi tih šezdeset hiljada. Dok, recimo, oni koji sebe prijave na minimalac plaćaju tri puta manje iako zarađuju mnogo više. Barem onda da bude moralno, da svi plaćamo isto, osim socijalno ugroženih”,  kaže Radojičić Radomir.

U Sekretarijatu za obrazovanje i dečju zaštitu kažu da je njihovoj nadležnosti shodno pozitivnim zakonskim propisima, vođenje prvostepenog upravnog postupka i donošenje rešenja o pravu na regresiranje, na osnovu verodostojnih isprava koje izdaju nadležni organi, a na osnovu kojih se ostvaruju i sve ostale subvencije. Sekretarijat nije ovlašćen, niti nadležan da vrši proveru podataka sadržanih u priloženim ispravama – potvrdama, koje donose roditelji za ostvarivanje ovog prava, ako su iste propisno zavedene, potpisane i overene pečatom nadležnog organa, koji po zakonu krivično i materijalno odgovara za istinitost datih podataka. Shodno navedenom, ukoliko dostavljene potvrde nisu izdate u skladu sa zakonom, upućuje se zahtev za dostavu validne potvrde. Proveru podataka sadržanih u potvrdama vrše nadležni državni organi, po službenoj dužnosti ili po prijavi.

„Shodno odredbama Pravilnika o uslovima i načinu ostvarivanja prava deteta u oblasti finansijske podrške porodici sa decom na teritoriji grada Beograda, roditelj koji ostvari pravo na regresiranje troškova na osnovu neistinitih ili netačnih podataka, ili neprijavljivanjem promena koje utiču na gubitak ili obim prava, dužan je da naknadi štetu, u skladu sa zakonom”, ističu u Sekretarijatu.

Što se tiče jedinstvene cene vrtića u Sekretarijatu navode da se cena obdaništa utvrđuje u skladu sa republičkim Pravilnikom i da cena obuhvata sve tekuće rashode po detetu u jednom gradu. Od rasta troškova života u jednom gradu zavisi i sadržina i kvalitet usluga kojima se obezbeđuje vaspitanje, obrazovanje, ishrana, nega, preventivna zdravstvena i socijalna zaštita dece predškolskog uzrasta. Sredstva roditelja se ulaćuju na račun predškolske ustanove. Shodno tome, utvrđene su i različite cene u gradovima Republike Srbije.

 vrtic_3

„Imajući u vidu, pre svega, socijalni aspekt politike grada Beograda u oblasti dečije zaštite, nije utvrđena fiksna cena vrtića za sve roditelje. U odnosu na druge gradove, u Beogradu su prema odredbama Pravilnika, predviđene mnogo veće olakšice za pojedine kategorije korisnika usluga. Početni element za utvrđivanje cene usluga u vrtiću za svakog roditelja pojedinačno, je prihod porodice, ali su predviđene i druge brojne olakšice u zavisnosti od: broja članova zajedničkog domaćinstva, redosleda rođenja dece, broja dece koja borave u vrtiću, specifičnosti porodice, zdravstvenog statusa deteta i porodice i samog statusa porodice. Tako je predviđeno: samohrani roditelji plaćaju 50% umanjenjnu cenu po detetu. Prvo i drugo dete u porodicama sa trojkama, četvorkama i duplim blizancima, takođe, 50% umanjenje cene po detetu. Kada dvoje i više dece koristi usluge vrtića dobija se 20% umanjenje cene i za prvo i za drugo dete. Isto smanjenje cene je i za porodice sa detetom sa smetnjama u psihofizičkom razvoju. Ukoliko su roditelji podstanari ili isplaćuju stambeni kredit za kupovinu prvog stana mogu dobiti umanjenje cene obdaništa za 10% po detetu, opravdano odsustvo deteta se plaća 50% manje od dnevne cene”, kaže Snežana Đurić iz Sekretarijata za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Kao što je već pomenuto, ukupna cena vrtića u Beogradu iznosi 13 332 dinara, s tim što grad daje subvencije, pa najveća cena koju roditelji plaćaju za vrtić iznosi 9705 dinara. Umanjenje cena se vrši na osnovu ukupne cene, što znači da samohrani roditelj plaća 50% od 13 332 din, ne od 9705. Moguće je, takođe, sabirati „popuste”. Kada govorimo o umanjenju cene obdaništa za prvo i drugo dete, potebno je da oba deteta idu u vrtić, čim jedno pređe u školu umanjenje od 20% prestaje.

Administrator i urednik internet portala ringeraja.rs, Danijela Novaković kaže da je sistem za obračun cene vrtića veoma složen i kad ljudi žele da ostvare pravo na regresiranje neophodno je da prikupe mnogo papira što iziskuje dosta vremena. „Znam ljude koji su imali uslove za regresiranje, ali nisu imali vremena da se upuštaju u to, da bi smanjli cenu obdaništa za hiljadu, hiljadu i po dinara”, kaže Danijela Novaković. Ona navodi i druge probleme sa kojima se roditelji čija deca pohađaju vrtić susreću kada žele da ostvare pravo na regresiranje. „Da bi ostvarili pravo na regresiranje, podstanari moraju doneti ugovor u predškolsku ustanovu. Kako će neko tražiti od stanodavca da sa njim sačini ugovor, koji je potrebno zvanično overiti, u tom slučaju osoba koja izdaje stan trebalo bi na osnovu toga da plaća porez. To je veliki problem. Kada govorimo o obračunu cene vrtića, mislim da bi ovakav sistem kakav je sad mogao mnogo bolje da funkcioniše kad bi se sve malo više i bolje kontrolisalo”, objašnjava Danijela Novaković.

 vrtici_4

U toku februara meseca tekuće godine, predškolsku utanovu „Radosno detinjstvo” u Novom Sadu, koja broji 67 objekata, pohađalo je 15 612 dece. U ovom gradu, roditelji plaćaju 20% od ekonomske cene, ostalih 80% obezbeđeno je iz budžeta jedinice lokalne samouprave za ostvarivanje delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Ekonomska cena po detetu razlikuje se po uzrastu i vrsti boravka. Roditelji za celdnevni boravak dece u jaslicama (uzrast do 3 godine) plaćaju 3876 dinara što je 20% od ekonomske cene koja iznosi 19 380. Celodnevni boravak u vrtiću za uzrast od tri do sedam godina roditelje košta 2657 dinara, a poludnevni za isti uzrast 1040 dinara. Dakle, u Novom Sadu cene vrtića se ne sameravaju sa visinom plate roditelja.

Glavni grad Vojvodine omogućava beslplatan boravak u vrtiću određene kategorije kao što su: treće dete, deca koja primaju materijalnu pomoć, deca koja primaju dečiji dodatak, deca bez roditeljskog staranja bez dečijeg dodatka, deca bez roditeljskog staranja sa dečijim dodatkom, deca sa smetanjama u razvoja sa i bez dečijeg dodatka.

 

Predškolsku ustanovu „Pčelica” koja broji 23 vrtića na teritoriji Niša u februaru tekuće godine je pohađalo 5584 dece. U ovom gradu roditelji plaćaju 26% od ekonomske cene.U skladu sa zakonskom regulativom, grad učestvuje u subvencionisanju cene vrtića sa 80% do ekonomske cene po detetu. Ekonomska cena za uzrast od jedne do pet i po godina iznosi 15 526 od toga roditelji plaćaju 26% znači 4037 dinara, sa rešenjem od dečijem dodatku cena iznosi 2329 dinara. Ekonomska cena za uzrast od pet i po do šest i po godina je 12 160 roditelji od toga plaćaju 26% što znači 3161, sa dečijim dodatkom 1824 dinara. U Nišu se cena vrtića ne formira na osnovu zarade roditelja.

„Kategorije koje su oslobođene plaćanja vrtića su: treće i četvrto dete u porodici, dupli blizanci, trojke i četvorke, deca ratnih i vojih invalida, deca sa smetnjama u razvoju, deca bez roditeljskog staranja”, objašnjavaju u Upravi za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Grada Niša.

Sigurno da su najbolje cene usluga obdaništa u Jagodini gde od 2004. godine nije povećavana cena vrtića, a ona se kreće u rasponu do 1000 do 2200 dinara.

Dimitrije Bolta

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s